Александр, могу прислать файл целиком.
Вот выдержки. Обрати внимание на выделенную часть текста (это по поводу твоих сомнений)
Яскраво-зелений смарагдоподібний берил в Україні вперше встановлено у 1964–
1967 рр. під час вивчення рідкіснометалевих пегматитів ділянки Крута Балка, яка просто-
рово належить до Сорокинської тектонічної зони в Західному Приазов’ї [4]. Тут розповсю-
джені породи архейського та ранньопротерозойського метаморфогенних комплексів і
метаморфізованних інтрузій лужного складу, жильні утворення (пегматитові і кварцові
жили). Загалом пегматити на ділянці Крута Балка належать до альбіт-сподуменового типу
з комплексною Be-Li-Sc-Ta-мінералізацією. Виходячи з речовинного складу, внутрішньої
будови та інших ознак, це — складно розгалужені жили, об’єднані в єдину або кілька
великих мережеподібних систем. Смарагдоподібний берил знайдений у розширеннях про-
жилків сірого мусковіту поблизу контакту пегматитових жил з реакційною облямівкою
(рис. 1). Пізніше, за більш детальних досліджень, об’єднанням "Західкварцсамоцвіти"
Мінгео СРСР в 1980–1982 рр. було встановлено,
що прожилки слюди зі смарагдоподібним
берилом вміщує порода істотно альбітового складу з виділеннями сірого кварцу.
Далее по статье идет анализ материала. Установлено, что зеленый цвет достигается как за счет хрома, так и ванадия.
V2O3 - 0,12-0,20%
Cr2O3 - 0,17-0,27% в разных образцах. Берилл признан честным изумрудом.
Его на поверхности действительно меньше, чем на глубине, но есть. Наиболее богатые жилами зоны находятся на глубине .... 230 метров (туда ребята точно не докопаются), но до глубины пары метров спокойно разберут.
Их точно искать почти безнадежно. Но словом "почти" не равносильно слову "никогда". Я видел фото кристаллов ильменита, которые нашел Богдан на Мазуровском м-нии. Я был уверен, что там тоже не осталось пегматитовых тел с такими кристаллами. А он взял и нашел. И здесь что-нибудь найдет. Они, мариупольцы в смысле, упорные